Rasadnik Panić
horti-kultura i pejzažna arhitektura
Veliki Šiljegovac-37204 Kruševac
mob. tel. / 061-2162280 / 063-7488295 / 064-1415838 / fix.tel. 037-851536
e-mail: rasadnikpanic@gmail.com

 

početna strana
fontane
sadnice
nešto o nama
kontakt
sajmovi
naši radovi

Korisni linkovi:

:::Banja Vrdnik privatni smeštaj :::
:::Banja Vrdnik smeštaj sobe :::
:::Smeštaj u Banji Vrdnik :::
:::Privatni smeštaj Banja Vrdnik :::ČETINARI

 

 

Chamescyparis-empire

Chamaecyparis pisifera cream ball

Imaju loptastu formu minijaturne su .Imaju nežne četine koje menjaju boju u toku godine.Rastu sporim intezitetom .Razmnožavaju se vegetativno .Raste u zavisnosti od uslova oko 150cm

Chamaecyparis   fletcheri

Plava boja kao što vidite . Raste nešto sporije nego ostale vreste chamaecyparisa njegove  kategorije (npr.columnaris) . Sitnije su mu četine i grančice I ima malo gušću strukturu  grana ( više grana na stablu) . Menja boju tokom zime u bledo plavu . Razmnožava se vegetativno ili generativno s stim što generativnim razmnožavanjem ne prenosi verno osobine matičnog stabla….Raste oko 4m.Može da se orezuje I da se stopira rast.

Chamaecyparis lawsoniana

Je standarna vrsta chamaescyparisa  ima izuzetno karakterističan miris , polu oborene vršne grančice . zelenu boju četina koje  u posebnim uglovima zračenja svetlosti  daju plavu boju.Izuzetno značajna biljka u ekologiji I u horti-kulturi, Suzbija I skuplja prašinu daje lep mirisni snop koji dolazi do izražaja usled neposrednog kontakta sa biljklom (kad se protrlja četina ili se kupa mlazom vode).Brzo raste ima nepravilno raspoređene grane na glatkom I pravom stablu sa jednom ređe s 2 vođice.Raste I do 10-15m

Chamaecyparis lawsoniana columnaris

Kod nas najčešće columnaris zovu  srebrana tuja odnosno pačempres .On brže raste od Ch.fletcheri I ellwoodi.Ima svetliju plavu boju ,  zimi bledi I menja boju .Razmnožava se vegetativno .  Raste oko 4m najčešće,a može I da se stopira rast stalnim orezivanjem

Chamaescyparis lawsoniana elwoodi

je biljka koja raste sporim intezintetom ima guste zbijene grane , četine ne bodu imaju plavu boju .Zimi malo izblede.Razmnožavaju se vegetativno.Raste dosta visoko I do  4-5m  ali u saksijama I žandinjerama  zbog specifičnih uslova ne raste više od 1,5m . Ne zahteva specijalne uslove odgajanja.

chamaecyparis

Chamaecyparis  lawsoniana  lanei

Biljka koja se slično gaji  kao I columnaris , razlika je u  boji  četina .Razmnožavanje vegetativno .Visina oko 4-7m  , može da se orezuje za oblik  i stopiranje  rasta .

chamaecyparis

Chamaecyparis  leylandii

Kod  konkretno ove vrste prikazane na slici  karakteristično je to da ima isšatirane grančice , postoje I  čisto zeleni  ali se oni  ređe  koriste u dekoracijama (zasađivanju,ozelenjavanju) jer postoje mnoge druge vrste koje su sa istim karakteristikama rasta I oblika I one  su  ekonomičnije  I  imaju  bolji  izgled I efekat u sadnji . Razmnožava  se  vegetativno(može da se kalemi).Raste visoko  4-5m, ali moguće je vršiti korekcije rasta

chamaecyparis

Chamaescyparis  pisifera

Ima sitne četinaste grančice  zelene boje a tokom zime menja boju u braonkasto crvenu  . Raste do 2-3 m ali je preporučljivo da se obavezno reže jer  tada ima I lepši oblik I jake grančice I skeletne grane sa stablom. Razmnožava se vegetativno .Pogodna je za oblikovanje skultura I raznih drugih obliika .

chamaecyparis

Chamaecyparis  pisifera / filifera nana

Ima izdužene grančice  koje se povijaju na dole . Ne raste visoko , zahteva blago kiselo zemljište .Razmnožava se u posebnim uslovima ili vegetativno (kalemljenjem ).Minijaturna  je raste do 1m za mnogo godina .

chamaecyparis

Chamaecyparis  boulewardii

Obično se oblikuje u loptastu formu .Ima jarku plavu boju .Raste do 2m  ima mogućnost stopiranja rasta I oblikovanja u razne forme.Razmnožava se vegetativno .Pogodan je za  žandinjere I saksije .Korenov sistem se prilagođava saksiji ili žandinjeri u kojoj se gaji.

Chamaescyparis  globosa

Iz porodice Chamaescyparis ima loptastu formu gusto raspoređene grančice pri krajevima malo povijene na dole .Ukoliko se pravilno orezuje ona je izuzetno gusta kao na slici .Raste do 1,5m u prečniku .Rrazmnožava se vegetativno.

cryptomeria

Cryptomeria japonika

Nešto što je karakteristično za ovu grupu biljaka jeste da imaju mekane zeljaste grančice .Konkretno ova vrsta na slici zimi menja boju u crvenkasto braonkastu boju .Raste brzim intezitetom moze da naraste I do 5-6m. Ima gustu strukturu grana I pogodna je za orezivanje I oblikovanje figura I različitih tipova kruna. . Razmnožava se vegetativno  s tim što je prijem užiljavanja nešto slabiji nego kod ostalih vrsta četinara.

juniperus

Juniperus  blue  carpet

Juniperus koji raste paralerno sa zemljinom površinom .Stvara čitave tepihe plave boje pa je zato I dobio naziv  plavi tepih.Veoma je nezgodan za presađivanje .Raste I do 2m u širinu(bočno )a u visinu nešto malo zanemarljivo u odnosu na širinu. Razmnožava se vegetativno .

juniperus

Juniperus  blue  star

Minijaturni loptasti četinar .Za razliku od blue carpet-a blu star ima pravilno raspoređene grančice  u svim smerovima raste do metar .Razmnozava se vegetativno .

juniperus

Juniperus   chinensis  plumosa  aurea

Ne raste visoko najviše do nekih 2.5m ali veoma sporim intezitetom. Ne preporučuje se orezavanje za oblik jer ne raste brzim intezitetom a I nema pogodnu strukturu stabla I grančica.Razmnožava se vegetativno .Pogodan  je za odgajivanje u saksijama I žandinjerama .

juniperus

Juniperus  sky  rocket

Visoko drvo raste  I do 10-ak metara uglavnom ima jednu vođicu .Širina mu je zanemarljiva u odnosu na visinu.Razmnožava se vegetativno  , može da služi kao podloga za kalemljenje drugih srodnih četinara.Može da se orezuje I oblikuje .Koristi se još I za  pravljenje zivih zidova (ograda).

juniperus

Juniperus  chinensis  strickta

Četinar plave boje može da naraste I do 5metara . Ima bodljikave četine. Svoju strukturu grana formira nepravilno, pa se najčešće primenjuje orezivanje za oblik ovog četinara. . Grane nepravilno formirane mogu da podlegnu raznim oštećenjima kao što su  na primer :lomljenje od snega I mehaničke povrede od strane životinja  ili obrađivanja zemljišta oko biljke.Dosta se širi I ima proporciju (odnos)između širine I visine 2:4. Što naravno može da se koriguje rezanjem .Tako se I pomaže biljci da se bolje razvija I ima čvršće grane.Razmnožava se vegetativno.

juniperus

Juniperus  phiceriana  aurea

Ova vrsta juniperusa ima hrapavo stablo, grane idu u visinu ali najveći  broj grana formira se horizontalno. Razmnožava  se vegetativno, raste izuzetno brzo. Četine su jarko žute boje koje u dodiru sa neposrednim telom čiji  pritisak na biljku iznosi vise od 1kg po 1cm2 ispusta sokove koji mogu negativno da utiču na kožu životinja I ljudi. I tako stvaraju odbrambeni sistem. Na koži se pojavljuju plihovi I crvenilo  što zbog sokova a I većim delom zbog karakterističnih oštrih četina.  Razmnožava se vegetativno.

juniperus

Juniperus  squamata  mayeri

Grane kod ovog juniperusa su sa plavo pigmentisanim četinama I  hrapavo  braonkastom  korom imaju položaj od 45 ?   u odnosu na zemljinu površinu, samo u početku svog razvitka. Nakon perioda razvitka od 7  I više godina grane zajedno sa stablom zauzimaju položaj od 90 ?   u odnosu na zemljinu povrsinu. A manji broj grančica ostaje u ostrom uglu u odnosu na zemljinu ravan. Razmnožava se vegetativno. Najčešće reznicom. Raste do visine od nekih 2-4 m. Nije pogodno orezivati, jer biljka raste sporim intenzitetom, a I nema odgovarajuću formu za orezivanje .

Juniperus  variagatum

Izuzetno kvalitetan horizontalni četinar koji raste ravnomerno ubrzano I dostiže veličinu od  2m u prečniku. Rast I veličina biljke zavisi isključivo od količine vode koju biljka apsorbuje kao I od količine hranljivih supstanci lako rastvorljivih u vodi (hidroskopne)  koje se pri  kontaktu sa vodom preko sekundarnog korena ove biljke dovlače u drvenaste  I zeljaste  delove  biljke. Razmnožava se vegetativno. Četine su mekane glatke, modro zelene boje. Neki delovi grančica su šatirani  jarko žutom bojom. Što biljci daje kontrast I veliku mogućnost kombinovanja sa drugim vrstama u većim I manjim biocenozama.

 

picea conica

Picea  glauca  conika

U toku rasta četine su zeljaste I imaju igličast oblik, takođe su mekane I glatke.Ova biljka raste periodično u toku godine.I to u rano leto najviše I u ranim jesenjim danima početkom septembra.Izuzetno sporo raste .Po našim  istraživanjima oko 5-10cm godišnje.Iglice bockaju kada biljka ne raste u toku vegetacije  I u fazi mirovanja.Kao što ste videli na slikama može različito da se formira .Prva slika je orezivana biljka a druga ima prirodnu formu .

picea conica

Picea  glauca  conika .

pinus pumila

Pinus  pumila

Minijaturni bor .Razmnožava se vegetativno .Raste do 1.5m a  ima I vrsta koje ne prelaze 0,5m.

taxus bacata

Taxus  bacata

Tisovina ili tisa, sporo raste  ali  može  da živi nekoliko decenija .Izuzetno dekorativna vrsta klasična je zelena a postoje I zeleno – žuta I neke piramidalne vrste .Na slici se nalazi zeleno – žuta varijanta I zelena varijanta  tise .Razmnožava se vegetativno .A može da dostigne preko 7 m visine u zavisnosti kako je formirano stablo I kruna.

Thuja  occidemtalis  columna

Thuja columna je vrsta koja brzo raste formira se u obliku  stubova , koristi se nejčešće za ograde , a može I  za druge grupacije I skulture .Može da se orezuje za oblik I za ojačavanje grana. Raste od 5-10m , Razmnožava se isključivo vegetativno.Spada u grupu najčešće viđenih ukrasnih četinara kod nas  I u grupu naj otpornijih vrsta.

Thuja  occ. danica

Formira guste grane. Raste do 1.5m ali izuzetno sporo . Loptasta je ali može da se reže kako bi se dostigla pravilnost I gustina.Razmnožava se vegetativno . Korsti se za sve vrste spoljnih dekoracija  .Dobro se podnosi sa ostalim biljkama .

thuja

Thuja  globosa  aurea

Ova biljka je slična kao I ostale zelene globose razlika je u žutoj nijansi koja ovu biljku čini posebnom . Razmnožava se vegetativno , raste do 1.5m može da se orezuje za oblik I gustinu .

thuja

Thuja  occ.  holmstrup

Minijaturna vrsta koja sporo raste , može da se orezuje samo za jačanje grana I za lepši oblik , nije za formiranje figurura jer sporo raste . Raste do 2-3m najviše,godišnje oko 10-ak cm.Razmnožava se vegetativno.Koristi se najčešće za pojedinačnu sadnju ali jako lepo izgleda I u ogradicama ili grupacijama.

thuja

Thuja  occ .  compakta  aurea

Ova tuja je zlatno žuta u toku vegetacije , a zimi dobija bronzano braonkastu boju . Razmnožava se vegetativno . Raste do 4-5 metara . Rast može da se stopira orezivanjem . Raste umereno ubrzano. Prvih nekoliko godina raste sporije , dok kasnije iz godine u godinu raste sve brže,.Razmnožava se vegetativno .  Postoje piramidalne I  zaobljene forme ovog četinara.   

thuja

Thuja  occ .  compakta  aurea

Ova tuja je zlatno žuta u toku vegetacije , a zimi dobija bronzano braonkastu boju . Razmnožava se vegetativno . Raste do 4-5 metara . Rast može da se stopira orezivanjem . Raste umereno ubrzano. Prvih nekoliko godina raste sporije , dok kasnije iz godine u godinu raste sve brže,.Razmnožava se vegetativno .  Postoje piramidalne I  zaobljene forme ovog četinara.   

thuja

Thuja  occ.  globosa  nana

Globosa koja je intezivnije gušća nego ostale vrste , sporije raste , a može da dostigne visinu oko 1.8m u prečniku  . Razmnožava se vegetativno . Može da se orezuje samo za jačanje grančica.

thuja

Thuja occ. rhain gold

Lako se oblikuje raste brzo, do 2 m , prirodna ne rezana tuja ren-gold je žbunasto-loptasta , ali rezanjem može da se postignu veoma lepi oblici .Razmnožava se vegetativno .Zimi menja boju u bronkasto žuto.

thuja

Thuja  occ. smaragd

Jedna od naj kvalitetnijih tuja a isto tako I najtraženija na našem tržištu.Ona ima prirodno kupasti oblik koji zadržava bez rezanja I oblikovanja. Raste oko3-5m od priilike .Visina zavisi od zemljišta (vode I hranljivih substanci )Zahteva obilne količine vode , ukoliko se zadovolji adekvatna količina vode biljka je tamno zelena I ima odgovarajući sjaj karakterističan za ovu vrstu.Razmnožava se vegetativno.Rezanje nije preporučljivo , pogotovo rezanje vrhova jer može doći do deformacije ukupnog izgleda.

Thuja tiny tin

Izrazito mala tuja loptastog oblika , može da naraste najviše u svom životnom veku do 1m ali njen intezitet rasta je veoma spor. Za godinu dana ova biljka poraste od 5-10 cm . Razmnožava se vegetativnim putem.Ito najčešće ožiljavanjem a u nekum slučajevima I kalemljenjem.

Cupressocyparis Leylandii

 Zelena tipična vrsta cupresusa ima oštre četinaste grančice , hrapavo stablo , raste visoko do 10-15m . Stim što orezivanjem možemo da kontrolišemo rast ovih biljaka .Korenov sistem se širi na se bočne strane a naj manje u dubinu (tj. Ima plitke žile).Razmnožava se generativno ili vegetativno .Ima izuzetan prijem. Primer na slici je orezivan.

Thuja globosa

Thuja globosa...Brzo raste i do 1,5-2m  gusta mekana struktura. za pojedinačnu sadnju ili formiranje ogradica  ili grupacija ... veoma otporna na bolesti...

Thuja Bowling ball

Thuja Bowling ball...Izuzetno gusta otporna raste oko 1,5m sporim intezitetom uz mogućnjost korekcije visine i oblika orezivanjem.

Thuja compacta aurea elengatisimo

  Nešto sporijeg rasta guste strukture preciznog oblika..  raste oko 2-3 m   izuzetno sporo oko 10-20cm u toku godine 

www.rasadnikpanic.info